Tags:

Grikių babka

Iš grikinių miltų jau nuo senų laikų kepamas nuostabiai kvapnus ir skanus grikinis pyragas. Smėlėtose žemėse gyvenantys dzūkai dažnai valgė šį gardėsį. Patiekalo pavadinimas primena mums pagrindinę jo sudedamąją dalį – grikių kruopas – ir kepinio formą. Kas gi yra ta grikinė „boba“ arba „babka“? Paprastai tariant, tai – dzūkiškas grikių pyragas.
Šiltas jis tiesiog pasakiško skonio! Grikinė babka kepama krosnyje iš nelukštentų grikių. Tai įgūdžių reikalaujantis procesas, kurį pakankamai sudėtinga paruošti miesto sąlygomis, tačiau, kaip dzūkai mėgsta sakyti, – „dzidelio mokslo neraikia, cik noro“!
Grikinės „bobos“ gali būti kelių rūšių – saldi, skirta šventiniam stalui, ir kasdienė – valgoma su spirgučiais.

Autentiškas receptas

Skardoje paskrudinti 1,5 puodelio grikių miltų, sumaišytų su 0,5 puodelio gerų manų kruopų. Paskrudinusi, supilti į dubenį, įberti druskos, įdėti vieną valgomąjį šaukštą cukraus, pagardinti cinamonu. Įpilti truputį karšto vandens ir užmaišyti minkštą tešlą. Pakepinti 1 susmulkintą svogūną viename puodelyje kapoto sviesto ir taip pat įmaišyti į tešlą. Ištepti kepimo indą aliejumi, pabarstyti duonos trupiniais, supilti tešlą ir kepti krosnyje maždaug vieną valandą.