Senoviškas lietuviškas šiupinys
Šiupinys (kitaip dar – čiupinys, čiulkinys, mutinys, šiupienė, šustinis) yra bene seniausias patiekalas. Tai riebus patiekalas, gaminamas iš įvairių kruopų (paprastai miežinių – grucės (red. nemaltų (tik nugrūstų) grūdų kruopos), pupų, žirnių, pjaustytų arba trintų bulvių bei kiaulienos atraižų (ausų, kojų, galvos), kartais dar dedama miltų.
Savotiška šiupinio atmaina galime vadinti troškinius, verdamus iš ankštinių, maišant juos su daržovėmis.
Autentiškas receptas
Sušutinti žirnių ar pupų, kiek sau norint; nusunkus supilti į puodą ir grūsti, pridedant truputį druskos, pipirų, svogūnų smulkiai pjaustytų; kas nori prideda taukų; išgrūdus gerai, padėti ant ugnies, kaip užšils – galima valgyti.