Tags:

Beigeliai

Beigelis – tai žydiška bandelė su skyle, pagaminta iš mielinės tešlos. Prieš 400 metų valgyti beigelius galėjo tik aristokratai. Balti miltai tuo metu kainavo net 4–5 kartus daugiau negu ryžiai, jie nebuvo daugeliui prieinami, kaip šiandien. Taigi, net ir vietinės žydų bendruomenės beigelius gamindavo tik ypatingomis progomis.
Vėliau beigeliais jau imta prekiauti visur – ir Lenkijos turguose, ir miestų gatvėse. Šio patiekalo geografija dar smarkiau išsiplėtė, daliai žydų šeimų emigravus į Didžiąją Britaniją ir JAV. Čia bandelės su skylute greitai tapo populiariu gatvės maistu.

Autentiškas receptas

10-čiai didelių beigelių reikės: 1 kg miltų, 1/2 stiklinės aliejaus, 1/2 stiklinės vandens, žiupsnelio druskos, šaukštelio cukraus, kiaušinio baltymo, 0,25 kg mielių.
Mieles užpilame cukrumi ir palaikome šiltai, kol pakils. Maišome miltus su druska ir šiltu vandeniu, supilame pakilusias mieles, aliejų. Gerai suminkius tešlą, duodame jai pakilti, vėliau formuojame kumščio dydžio beigelius su skyle. Leidžiam jiems pakilti apie 30 min. Prieš kepimą paviriname kelias sekundes verdančiame vandenyje, aptepame kiaušinio baltymu ir papuošiame norimais priedais. Klasikinis puošimas – aguonomis, galima su sezamų sėklomis, smulkintais riešutais. Kepame apie 20 min. 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Dar šiltus pjauname skersai, tepame kreminiu sūriu, taip pat rekomenduojame – su braškių ar mėlynių uogiene.