Tags:

Challah

Challah yra tradicinė žydų pinta – balta duona. Ji įvairiose virtuvėse turi skirtingus pavadinimus, bet esmė viena – tai minkšta, puri, mielinė balta duona, o pynimas jai suteikia šventiškumo.
Šabo metu pagal tradiciją žydai duonos nepjausto peiliu, būtent dėl šios priežasties yra kepamos pynės, kad būtų galima paprasčiau duonelės atsilaužti.

Autentiškas receptas

10 g sausų mielių sumaišykite su šaukštu cukraus ir užpilkite maždaug 120–130 ml drungno vandens. Gerai išmaišykite, šaukšto nugarėle patrindami cukrų ir mieles į dubens sienelę.
Uždengiame audeklu ar švariu virtuviniu rankšluosčiu ir paliekame šiltoje vietoje suburbuliuoti. Leidžiame pastovėti bent 10 min. Tuo metu dideliame dubenyje sumaišykite 600 g persijotų miltų su druska ir 50 g cukraus. Išmaišykite ir viduryje padarykite duobutę. Į ją muškite du kiaušinius ir vieną trynį (baltymą palikite aptepimui), pilkite 60 ml aliejaus, 100 ml vandens ir mielių mišinį. Rankomis sumaišykite tešlą.
Kai tešla sulips į vientisą gumulą, pamiltuokite stalo paviršių ir minkykite tešlą iki vientisos glotnios minklės. Užtruksite apie 10 min.
Kai tešla paruošta, dėkite ją  į švarų dubenį, kurio sieneles ištepėte aliejumi, tešlos paviršių taip pat patepkite aliejumi, kad neapdžiūtų. Dubenį uždenkite audeklu ar aliejumi patepta maistine plėvele ir padėkite į šiltą vietą pakilti maždaug 1,5–2 val.
Kai tešla pakyla, padalinkite ją į tiek lygių dalių, iš kiek vijų pinsite savo duoną. Iš kiekvieno gabalėlio rankomis suformuokite po gyvatėlę. Išrikiuokite jas visas lygiagrečiai ant stalo. Galus suspauskite į vieną ir pinkite vijas it plaukų kasą. Baigę pinti galus taip pat suimkite į vieną saują. Duonos galus palenkite.
Perkelkite duoną į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Paviršių švelniai patepkite aliejumi. Laisvai apdenkite aliejumi patepta maistine plėvele ir palikite šiltoje vietoje dar kartą pakilti apie 1 valandą.
Šakute išplakite 1 kiaušinio baltymą. Jei sunkiai seksis, galite įpilti šlakelį vandens. Kai duona pakyla, konditeriniu teptuku švelniai aptepkite duoną kiaušinio plakiniu ir pabarstykite pasirinktų sėklų mišiniu. Kepkite 30–35 min 180 C orkaitėje.