Tags:

Gefiltefiš

Įdaryta žuvis – populiariausias žydų virtuvės patiekalas. Jam labiausiai tinka stambios žuvys: lydeka, karpis, menkė ir kt.
Teigiama, kad taip paruošta žuvis žydų virtuvėje atsirado iš būtinybės, mat šabo metu draudžiama dirbti (įskaitant kaulų rankiojimą), todėl šeimininkės iš vakaro paruošdavo žuvį taip, kad ja gardžiuotis būtų galima ramia sąžine. Dar vienas kultūrinis šio patiekalo paruošimo niuansas susijęs su diskusijomis, ar reikėtų į žuvies faršą dėti tokių priedų, kaip mirkyta duona ar morka. Kai kada tvirtinama, jog to daryti nebūtina – esą anksčiau nepasiturinčių žydų šeimų šeimininkės taip elgdavosi tik dėl nepritekliaus – padidėjus faršo tūriui, žuvies patiekalu galėjo mėgautis daugiau žmonių.

Autentiškas receptas

Išvalykite apie 1 kg sveriančią žuvį, neperpjaudamos jos išilgai. Supjaustykite gabalais. Žuvį nuplaukite po šalto vandens srove. Atsargiai aštriu peiliu išpjaukite žuvies filė ir išimkite kaulus. Įdaras: mėsmale sumalkite žuvies filė, 70 g svogūnų, piene išmirkytą bandelę, įmuškite kiaušinį, įberkite druskos ir maltų pipirų. Paruoštu įdaru prikimškite žuvies odelę ir galvą. Puodo dugną išklokite griežinėliais supjaustytais svogūnais, burokėliais ir morkomis. Įdėkite lauro lapelį, pipirų. Žuvies gabalus sudėkite ant daržovių, užpilkite šaltu vandeniu, pasūdykite. Žuvies kaulus ir pelekus nuplaukite, sudėkite į marlės maišelį ir taip pat įmeskite į puodą.
Viską virkite ant silpnos ugnies 1,5 val. atidengtame puode. Spalvai pagerinti dažnai naudojamas šafranas arba svogūno lukštai. Išvirusią žuvį išimkite ir sudėkite ant pailgos lėkštės. Žuvies galvą ir uodegą padėkite lėkštės galuose. Kiekvieną žuvies gabalėlį papuoškite morkos griežinėliu, likusiomis morkomis – lėkštės kraštą. Žuvį užpilkite perkoštu sultiniu ir atšaldykite. Jei pasirinkote sausą žuvį (menkė, lydeka), į įdarą verta įdėti šiek tiek sviesto arba aliejaus. Įdaras bus skanesnis, jei gaminsite iš kelių rūšių žuvies, prie lydekos galima pridėti smulkesnę, bet riebią žuvį. Sultinys turėtų būti koncentruotas ir greitai sustingstantis.