Kapotos silkės užkandis
Silkė ant Rytų Europos žydų stalo visuomet užėmė ypatingą vietą. Tuomet vienos iš pigiausių žuvų – sūdytos silkės statinėse keliavo iš Norvegijos, Olandijos, Anglijos, Škotijos. Lietuvos žydai buvo labai įsitraukę į silkių prekybą, nes būtent per Lietuvą sūrios šiaurinių jūrų žuvys keliaudavo toliau – į Rusijos platybes.
Kapotos silkės – vienas iš tradicinių litvakų patiekalų, visuomet užimantis garbingą vietą tarp kitų šventinių valgių. Kiekviena šeimininkė turi savo versiją, kuo ji gardina kapotų silkių užkandį foršmaką – smulkintais svogūnais, obuoliais, džiūvėsiais, actu, grietine ar citrinų sultimis.
Autentiškas receptas
Dvi silkės filė, 2 maži svogūnai, 2 kietai virti kiaušiniai, 1 rūgštus obuolys. Viską smulkiai sukapokite aštriu peiliu. Sumaišykite sukapotus ingredientus su 2–4 šaukštais džiūvėsių, pašlakstykite 2 šaukštais acto, pagardinkite cukrumi ir cinamonu ir viską gerai sumaišykite. Patiekite su duona.