Tags:

Kiubetė

Kiubetė – tai apvalios formos pyragas, išvertus iš karaimų kalbos reiškia „kario skydas“. Tai buvo šventadienio patiekalas, ruošiamas tik ypatingomis progomis, kepamas didelis, kad užtektų visai šeimai. Pyragas iš tiesų turėjo būti labai didelis, nes šeimose augo 7–8 ar daugiau vaikų, kartu gyvendavo ir seneliai.
Jis gaminamas iš tokios pat tešlos, kaip kibinai, o įdaromas įvairiausiais produktais – kiek stambesniais, apie 1 cm dydžio kubeliais negu kibinams pjaustyta mėsa (ėriena, aviena, veršiena, jautiena), vyšniomis, obuoliais, džiovintomis slyvomis, riešutais.

Autentiškas receptas

Tešlos sudedamosios dalys: 1 kg miltų, 250 g sviesto, 250 g grietinės, 3 kiaušiniai, žiupsnis druskos.

Norintiems sūrios kubetės su vištienos įdaru, reikės: 1,1 kg vištų krūtinėlių, 500 g svogūnų, 300 g ryžių, mėgstamų prieskoninių žolelių, druskos, pipirų.
Saldžiam įdarui: 1,3 kg vyšnių (be kauliukų), 250 g cukraus, 2–3 v. š. manų.

Paruošimas: kiubetei su vištienos įdaru pirmiausia paruoškite ryžius. Jie turi būti apvirti, bet nepervirę. Ryžių nepadauginkite, nes kepdami jie dar išbrinks. Ryžius sumaišykite su kubeliais pjaustyta vištiena, kepintais svogūnais bei prieskoniais. Iškočiokite dviejų skirtingų dydžių tešlos apskritimus. Ant didžiojo dėkite įdarą, uždenkite mažesniuoju ir kraštelius sujunkite, suformuokite pynutę. Kepkite apie pusvalandį 250 laipsnių kaitrumo orkaitėje. Jei gaminate didelę kiubetę visai šeimai, teks kepti apie 1 val. Kepdami kiubetę su vyšnių įdaru, ant iškočiotos tešlos plonai užberkite manų – jie sugers tekančias uogų sultis.