Tags:

Kundumai

Iš pažiūros tai labai paprastas patiekalas, panašus į lietuviškus virtus koldūnus, tačiau kundumus reikia mokytis gaminti. Žodis koldūnai kildintinas iš totoriško žodžio kundum. Totoriški kundumai – stambūs virtiniai, kimšti labai riebia veršiena ar jautiena, su mairūnu, svogūnu ir juodaisiais pipirais, taip pat gali būti gaminamas ir vegetariškas variantas. Senų totorių namuose koldūnams vartota geriausia mėsa, per pusę su inkstų taukais. Tešla paruošiama iš miltų, vandens, druskos, kiaušinių. Tešla turi būti labai plona, bet kartu nesuvirti ir nesuplyšti, kad iš jos neišbėgtų taukai. Tai padaroma, tešlą ilgai minkant, paskui kiekvieną jos gabaliuką ilgai tampant pirštais. Su kundumais susiję saviti gaminimo ir valgymo papročiai. Koldūnus šeimininkės dažnai gamina kartu, paruošia didesnius kiekius kelioms savaitėms ir šaldo, jie ilgą laiką išsilaiko užšaldyti.

Autentiškas receptas

Į 1 kg miltų įmuškite kiaušinį, įpilkite šilto vandens ir užminkykite tešlą. Peiliu smulkiai sukapokite 1 kg mėsos (avienos arba jautienos) bei vidutinio dydžio svogūną. Pagal skonį į įdarą įberkite druskos ir pipirų. Iš tešlos suformuokite kamuoliukus ir ištampykite mažus blynelius. Į blynelio vidurį dėkite šaukštelį įdaro. Tešlos kraštelius sulenkite ir užlankstykite, formuodami mažus „dantukus“. Koldūnus virkite pasūdytame vandenyje 7–10 min. Patiekite su grietine arba spirgučiais.