Tags:

Latkės

Žydai šį patiekalą išpopuliarino visame pasaulyje, ir šiandien valgo latkes per Chanuką. Tradiciškai šie blynai kepami iš tarkuotų bulvių, o tarkiai būna įvairūs – tiek tarkuojami burokine tarka, tiek smulkesne trintuve.
Visgi žydai sutaria: latkės kepamos riebiai, gausiai įdedama svogūno. Patys blynai valgomi kitaip, negu įprasta Lietuvoje, – su bruknių uogiene arba obuoliene. Į tešlą taip pat kartais dedama tarkuotos cukinijos, netgi burokų.

Autentiškas receptas

Pirmiausia sutarkuokite 5 dideles bulves ir 3 svogūnus stambia tarka. Masę sudėkite į drobinį maišelį, šaukštu arba rankomis išspauskite kiek galima daugiau daržovių sulčių. Dubenėlyje suplakite 2 kiaušinius, supilkite į bulvių ir svogūnų masę, įmaišykite apie porą šaukštų miltų. Jei masė vis dar skysta, jų įdėkite papildomai, apie 2 šaukštus. Tada berkite druską, pipirus, viską gerai išmaišykite.
Laikas kepti. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, šaukštu dėkite paruoštą tešlą, juo išlyginkite blynų paviršių. Kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Latkėms iškepus, dėkite jas ant popierinio rankšluosčio. Taip riebalų perteklius nuvarvės.
Ruošiant latkes galima įdėti ir fetos sūrio, saldžiųjų bulvių, varškės ar špinatų. Norintiems blynus valgyti ne su uogiene, verta išbandyti kitokį padažą.