Tags:

Šaltibarščiai

Kaip sako pats patiekalo pavadinimas, šaltibarščiai – tai tiesiog šalti barščiai. Tai toks ataušintas barščių variantas, kuris gaminamas vasarą, per karščius. Kaip ir barščiai, jie ant mūsų stalo turbūt nuo priešistorės laikų. Tik anksčiau „šaltasis“ barščių variantas nebuvo vadinamas barščiais, tai buvo vadinamoji šaltsriubė.
Dabartiniai lietuviški šaltibarščiai – gana ilgos patiekalo evoliucijos rezultatas.

Autentiškas receptas

Užvirinti ir ataušinti 2–3 litrus vandens. Paruošti šių daržovių: supjaustyti ir karštu vandeniu užplikyti saują rūgštynių. Išvirti, ataušinti ir supjaustyti 1 raudoną burokėlį, arba apvirinti raudonų burokų lapų kartu su lapakočiais. Nulupti ir ilgais rėželiais supjaustyti 1–2 agurkus. Smulkiai supjaustyti saujelę krapų ir kelis svogūnų laiškus. Paruošus daržoves, reikia šiltame vandeny ištirpyti nedidelį gabaliuką citrininės (rūgščios) druskos. Ataušinti. Į vazą įpilti atšaldyto vandens, įpilti ištirpytos ir ataušintos rūgšties, įdėti druskos, rūgščios grietinės, paruoštas daržoves. Galų gale įdėti 1, kietai virtą, skiltimis supjaustytą ir ataušintą kiaušinį. Vieton citrininės druskos, labai tinka žalbarščiams naudoti rūgštų pieną. Tam tikslui pieną reikia išmaišyti, praskiesti vandeniu, perkošti per sietelį, kad nebūtų gabalų, įdėti druskos, grietinės, daržoves ir kiaušinį. Be to, barščiams parūgštinti, labai tinka burokų raugalas. Tada raudonų burokėlių dėti nebereikia. Galima taip pat naudoti ir duoninį raugalą, jei tik jis turi gerą skoni. Prie barščių duodamos šiltos bulvės.