Tags:

Sufganiyot

Spurgos žydams primena apie stebuklą, įvykusį senojoje Didžiojoje Šventykloje Jeruzalėje. Tai tradicinis Chanukos delikatesas, vadinamas sufganiyot, be kurio neapsieina nė viena šventė. Žydams įprasta susiburti visiems drauge, linksmintis ir vaišintis tradiciniais aliejuje kepamais Chanukos valgiais – spurgomis bei latkėmis.

Spurgoms reikės 2 valgomųjų šaukštų sausų mielių, 0,5 puodelio šilto vandens, 50 g cukraus, 2,5 puodelio miltų ir papildomai pabarstymui, 2 didelių kiaušinių, 2 šaukštų nesūdyto kambario temperatūros sviesto, pusės arbatinio šaukštelio šviežiai smulkinto muskato, 2 arbatinių šaukštelių druskos, 3 puodelių augalinio aliejaus, papildomai – (puodui) 1 puodelio aviečių ar kitokios uogienės.
Mažame dubenėlyje sumaišykite mieles, šiltą vandenį ir 1 arbatinį šaukštelį cukraus. Palikite maždaug 10 minučių, kol pradės putoti. Į didelį indą supilkite miltus. Viduryje padarykite duobutę. Įmuškite kiaušinius, supilkite paruoštą mielių mišinį, cukrų, sviestą, muskato riešutus ir druską. Mediniu šaukštu maišykite, kol susidarys lipni tešla. Išminkykite tešlą ant gerai išmiltuoto paviršiaus, kol ji pasidarys švelni, tąsi, o paspausta atsistatys. Minkykite apie 8 minutes.
Tešlą įdėkite į aliejumi pateptą indą. Uždenkite maistine plėvele ir šiltai laikykite apie 1–1,5 valandos, kol iškils.
Ant gausiai miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite tešlą iki 0,5 cm storio. Naudodamiesi puodeliu ar stikline, suformuokite apie 20 apvalių spurgų. Jas uždenkite maistine plėvele ir palaikykite 15 minučių.
Vidutinio dydžio keptuvėje, įkaitintoje iki vidutinės temperatūros, aliejų kaitinkite tol, kol tiks kepimui. Paruoštas spurgas atsargiai šaukštu dėkite į įkaitintą aliejų. Kepkite, kol jos įgaus aukso spalvą, apie 40 sekundžių. Apverskite spurgas ir vėl kepkite, kol apskrus, apie 40 sekundžių.
Iškeptas spurgas sudėkite į lėkštę, išklotą popieriniu rankšluosčiu. Kol karštos, apibarstykite cukrumi. Kepinių maišelį pripildykite uogienės. Spurgoje padarykite skylutę. Į ją įkiškite kepinių maišelio antgalį ir į kiekvieną spurgą įspauskite apie 2 arbatinius šaukštelius mėgstamos uogienės.