Tags:

Totoriškas pyragėlis

Daugelio Lietuvoje taip mėgstami kibinai paprastai dažniau siejami su karaimų kulinarine tradicija, tačiau iš tiesų šis kepinukas su įdaru kepamas ir totorių. Tam, kad būtų išvengta trinties ir nesusipratimų, jis dabar įvardijamas kaip „totoriškas pyragėlis“, tačiau iš esmės tai tas pats kibinas. Nuo karaimų kibinų jis skiriasi pusmėnulio forma bei, kaip jau nesyk minėta, totoriškas pyragėlis niekada nebus įdarytas kiauliena.

Autentiškas receptas

Tešla gaminama iš 400–500 g miltų, dviejų kiaušinių, 150 g sviesto, 120 g grietinės, šaukštelio druskos ir žiupsnio cukraus. Šaltą sviestą supjaustykite kubeliais ir pirštais trinkite su miltais tol, kol susidarys smulkūs trupinėliai. Atskirame indelyje išplakite kiaušinius su grietine, cukrumi, druska. Šį plakinį supilkite į miltų ir sviesto trupinius. Tešlą maišykite šaukštu, o tuomet suminkykite. Suminkytą tešlą įdėkite į maišelį ir 30–40 min. palaikykite šaldytuve.

Tradicinių kibinų įdarą sudaro smulkiai pjaustytas avienos kumpis (apie 400 g), didelis svogūnas, žiupsnis druskos ir pipirų.
Tešla suformuojama į paplotėlį, kraštai užsukami kasyte bei padaromos dvi skylutės kibino tešlos viršuje, kad išeitų garai. Suformuotus kibinus patepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite iki 200–220℃ įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.